понеделник, 8 октомври 2012 г.

Музей в книжарницата в музея


По случай 70-годишнината от Мао-Дзъдуновата "Реч на Йен'анския форум за литература и изкуство" в Джъдзянския музей на изкуствата има изложба на йен'анско изкуство - творчески стил, чиито ценности възникват през 30-те и 40-те години на 20. век в предкомунистически Китай, добиват форма, гласност и широко влияние след въпросната реч през 42 г., търпят силно развитие и са основна творческа линия от началото на комунизма през 49 г. до смъртта на Мао през 76 г. и продължават да присъстват - съзнателно или не - в много от съвременните естетически течения в Китай.

Изложбата е концентрирана не върху ограничен исторически период, а по-скоро върху естетическа система, въплъщаваща определени социални идеали с продължителна актуалност. Общо седем зали са пълни с исторически фотографии и документи, живопис, гравюри, скулптури, илюстрации от едновремска периодика, а на едно място са наредени десетина аймака, на които вървят стари и съвременни анимационни филми.

Интересно ми е. Освен произведенията по стените има и задоволителен обем текстова информация. Разглеждам бавно и чета внимателно. Вглеждам се в линиите и цветовете и се замислям за социалната мотивация на изображенията.

Остават ми още четири зали, но навсякъде мяркам табели, които оповестяват съществуването на музейна книжарница на партера, и не ме свърта. Зарязвам йен'анското изкуство с идеята, че книжарницата ще е малка, невзрачна и досадно туристическа, ще хвърля бърз поглед, след което ще продължа с йен'анските комикси, илюстрации и анимации.


Няма да стане обаче. Още на входа се спирам да разгледам пощенските картички с разностилови картини и бележници с рисунки на Фън Дзъкай. Навътре сред лавиците съвсем се изгубвам. Има албуми, теория и история на изкуството, философия. Красиви книги, които не съм виждал в други книжарници, интересни заглавия и гледни точки, за които никога не бих се сетил, хубави издания, чиито формат разклаща и обогатява разбирането ми за книга. После има детски рисувани книги, дизайн, белетристика. През тях минавам по-набързо, защото са ми малко или много познати, а и вече съм каталясал от разглеждане. Не съм изненадан, но все пак ми става много приятно, че и тук всичко е внимателно подбрано откъм дизайн.

Тази книжарница е музей на книжни скулптури. Почти всички издания са полиграфически изпипани. Или поне пипнати. Много е интересно. Книжарницата си е книжарница, с лавици, каса и така нататък, но и тя ми дава усещане за изложбена зала, книгите - за експонати. Музей в книжарницата в музея. Някой е направил подбор, внесъл е тук само съставки, които образуват свят, в който естетиката е не само от значение, а от първостепенна важност. Естетиката не е просто обвивката на нещата, тя е същността им. Тя е ценностна система и начин на живот, в който детайлното внимание към хубавото е както лична, така и обществена, така и божествена отговорност.

Не се чудя дълго какво да си купя. Никъде другаде не съм виждал да се продават стари лиенхуанхуа комикси в йен'ански стил. С него ще обогатя жанрово библиотеката си. И себе си. Чудя се само дали да е някоя древна легенда или "съвременна" история за селяни, работници, партийци и комунистически герои. В крайна сметка взимам и двете, защото ми е интересна комунистическата презентация както на сегашното, така и на историята и митологията.

Най-накрая излизам и се качвам на втория етаж да си продължа изложбата. Разглеждам няколко картини, стигам до аймаците, една лелка гаси лампите и ме пропъжда.

Ех. Нищо. Хубав ден в музея беше.




"Дъщеря на партията", лиенхуанхуа



"Избори за народни представители", Ли Цюн, 1947, цветна гравюра върху дърво

"Бобени избори", Йен Хан, 1948, едноцветна гравюра върху дърво

"Човешки мост", Гу Юен, 1949, цветна гравюра върху дърво

"Селски художник", У Дзуожен, 1958, маслени бои върху платно

"Червени планини, боядисани гори", Ли Къжан, 1973, мастило върху хартия

"Лекар в планинско село", Уан Юдзюе, 1964, мастило върху хартия

"Животът не почива, настъплението не спира", Хъ Кундъ, 1972, пропаганден плакат

"Сватба в езерото", Дан Ингуей, 1984, новогодишна картина

"Триумфалнно празненство", Шън Жоудзиен, 1947, гравюра върху дърво

"На полето", Джао Дзундзао, 1959, цветен воден печат

"Деца готвят дарове за войници", Джан Дин, 1947, гравюра върху дърво

"Съвместно производство", Мо Пу, 1948, цветна гравюра върху дърво

"Образованите могат и да пишат, и да смятат", Дзяо Синхъ, 1944, цветна гравюра върху дърво

"Организиране", Уей Дан, 1944, цветна гравюра върху дърво

"С машинизацията - тлъсти кокошки, много яйца и огромен принос", Цан Сяои, 1978, новогодишна картина

"Вадене на ряпа", Тъ Уей, 1954, новогодишна картина

Кадър от анимационния филм "Поразии в Небесния дворец" (1961), частична адаптация на класическия роман "Пътешествие на Запад"

Съвременна анимация

Няма коментари:

Публикуване на коментар